rawpixel-761474-unsplash---def956c9fe5cc4c48cdfaa50b6886823448ae6fb

NAJEKONOMIČNIJE GREJANJE KUĆE

I evo i prvog snega. A počele su su polemike koje je grejanje jeftinije i koje će grejanje biti najisplativije ove sezone. Drva, ugalj, gas, centralno grejanje ili ? U medijima se odavno govori o tome ko će morati više da izdvoji ove zime, a dok jedni tvrde da je grejanje na gas najisplativije, ima i onih koji tvrde da je ipak povoljnije grejati se na struju.

Kome verovati kada je u pitanju grejanje kuće?rawpixel-761474-unsplash

Istina je da je grejanje na struju mač sa dve oštrice, može da bude veoma povoljno, a može se desiti da vam u zimskim mesecima stignu visoki računi. E sada, sve to zavisi od konkretnog grejnog tela na struju, različiti će vam biti računi ako vam je etažno grejanje ili ako se grejete pomoću TA peći.

Osim načina na koji se grejete na visinu računa utiču i površina stana odnosno prostora u kojem živite. Takođe, ovo je ključan faktor za isplativost grejanja, jer nije isto kada pomoću TA peći grejete stan površine 30 kvadratnih metara i kada imate stan od 45 kvadrata.

Svakako, u manjim stanovima se preporučuju TA peći, ali ako je prostor veći nikako se ne isplati da u stanu imate nekoliko ovih grejnih tela. Računi za struju će vam u tom slučaju biti papreni.

A šta je sa propratnim troškovima, da li i njih računate ili samo gledate cifru koja vam stiže na računu? A gde je instalacija, cena radijatora, kupovina klime ili peći… Računica je jasna, manje košta kupovina TA peći nego ugradnja radijatora, ali ako gledate dugoročno, onda se višestruko isplati da investirate u druge sisteme za grejanje.

Kako uskladiti ekonomično grejanje kuće i komfor?

Grejanje na struju ima jasnu pravilo koje mnogi ne znaju. Jedan kilovat energije se dobija potrošnjom jednog kilovata energije. Ovo je slučaj sa svim tipovima grejanja na struju osim za toplotne pumpe. Za njih ovo pravilo nikako ne važi.

Toplotne pumpe daju skoro 5 puta više energije nego što je potroše! Lepo zvuči, zar ne?

I da, zaista se isplati investicija u sistem grejanja pomoću toplotnih pumpi, ali… Iako mnogi tvrde da su početna ulaganja u ovaj način grejanja visoka, jedno je sigurno. Investicije u toplotne pumpe se višestuko isplate.

Iako se kod nas retko mogu u domaćinstvima videti sistemi grejanja pomoću toplotnih pumpi, mnogi su se uverili u njihove prednosti. Na tržištu su sve traženije, a korisnici tvrde da se ugradnja toplotne pumpe isplati za 4-5 godina. to i nije toliko dug period, a osim toplog doma tokom zimskih meseci, leti se toplotne pumpe mogu koristiti za rashlađivanje prostora ili za zagrevanje sanitarne vode.

Najekonomičnije grejanje kuće – zaključak

A kada se sve sabere i oduzme, toplotne pumpe štede električnu energiju. Jedino što se može navesti kao, uslovno rečeno, mana jeste početno ulaganje, ali ne zaboravite ta investicija će vam se brzo isplatiti, a osim sistema za grejanje dobijate i sistem za rashađivanje prostora. Čini se da je ipak lako uskladiti komfor i potrošnju, samo ako na vreme razmislite koliko uštede može da vam donese početno ulaganje u sisteme za grejanje pomoću toplotnih pumpi.

Izvor: grejanjeiklimatizacija.rs

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *